Creatief en kunstzinnig
Op basisschool De Vloedlijn vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen op jonge leeftijd in hun kunstzinnige ontwikkeling gestimuleerd worden. Hierdoor zullen zij kunst waarderen en zich creatief kunnen en durven uiten. Een verrijking die zij mee kunnen nemen in hun volwassen leven. Wij vinden het belangrijk dat zij zich oriënteren op kunstzinnige en culturele aspecten d.m.v. onderzoek, ontdekken, het omgaan met diverse materialen, samenwerken, het stimuleren en ontwikkelen van hun eigen verbeelding. Ook willen we stimuleren dat onze leerlingen kunnen genieten van schilderijen en beelden, van muziek, van taal en beweging en daarop kunnen reflecteren. Het creatief proces kent een gezamenlijk start moment in de groep. De leerlingen doorlopen dit proces in een verschillend tempo of op een verschillend niveau, passend bij de ontwikkeling van de leerling. Uitgangspunt voor een startmoment van het creatief proces is een thema, idee of opdracht. Ook leren we onze leerlingen elke beeldende activiteit vast te leggen in een ontwerpschrift. Hierin worden ontwerpen gemaakt en de benodigde materialen opgeschreven.
In de onder-/midden- en bovenbouw werken we met dag-/week-/themataken, waarop de discipline beeldende vorming als vak is opgenomen. Bij de kleuters werken we hieraan tijdens speel werkmomenten. Vanaf groep 3 werken we 2 keer per week 15 minuten aan het vak creatief op de weektaak. Naast de weektaak zijn er vaste creamomenten. Hierbij werken we aan de discipline beeldende vorming, dans, drama en muziek.
Opzet van het atelier in de hal:
In de hal is een grote tafel geplaatst met rondom krukken en kastruimte voor materialen. Dit noemen we het atelier. De kinderen kunnen altijd aanschuiven om zichzelf te ontwikkelen. De kinderen kunnen daar zelfstandig leren werken aan hun creatieve weektaak buiten de groep. Een dagdeel per week kunnen leerlingen advies vragen aan een leerkracht die daar aanwezig is om de kinderen op weg te helpen.
